Mikä on jotos?

Suomen kielen sana jotos tarkoittaa ainakin kahta asiaa. Jotos on maastovaellus, jossa tarvittavat varusteet ja muona kannetaan itse mukana ja edetään partiona tehtävärastilta toiselle. Jotoksella ei tarvitse juosta eikä taistella kelloa vastaan (mahdollista pikataivalta lukuun ottamatta). Rasteilla on tehtäviä ja joskus on matkallakin suoritettavia tehtäviä. Jotoksen ideana on pärjätä tavanomaisilla vaellusvaatteilla ja varusteilla vuorokausi tai kaksi maastossa. Yöt nukutaan yleensä omissa majoitteissa. Jotoksella käytetään omia varusteita (mm. jalkineita ja kantolaitetta) ja valitaan muona oman mieltymyksen mukaan.

Resulin-jotosten järjestelyillä on pitkä perinteet, ensimmäinen valtakunnallinen jotos järjestettiin vuonna 1973. Vuosittain järjestetään 2 valtakunnallista jotos-tapahtumaa; talvijotos ja syysjotos. Kilpailijoita tapahtumissa on ollut yleensä n. 200 ja järjestäjiä n. 150-200, joiden lisäksi lukuisa määrä katsojia ja yhteistyökumppaneiden edustajia.

Kilpailussa on kaksi sarjaa; Sotilas- ja reserviläissarja. Sotilassarja on kilpasarjoista haasteellisempi. Siinä kilpailijat voivat haastaa itsensä ja oppia uusia taitojakin vaihtelevia tehtäviä suorittaessaan. Sotilassarja lähtee liikkeelle perjantaina ja kisa päättyy sunnuntaina. Reserviläissarja sopii myös aloitteleville ensikertalaisille, mutta sekin tarjoaa sopivasti haastetta ja uusia kokemuksia hieman lyhyemmässä, kaksipäiväisessä (la-su) paketissa. Kilpailureitti pyrkii esittelemään lähialueen historiallisesti mielenkiintoisia kohteita ja kulkee läpi kauniiden saaristolaismaisemien, niin maalla Kotka-Hamina -seudulla, Kyminlinnassa, kuin myös Kotkan lähisaaristossakin. Tapahtuman yhteyteen on suunniteltu Kotkan saarella järjestettävä reserviläistoimintaa esittelevä koko perheelle suunnattu ja kaikille avoin yleisötapahtuma.